Изработено е от чисто 23-каратово злато. Предметите са собственост на Националния

...
 Изработено е от чисто 23-каратово злато. Предметите са собственост на Националния
Коментари Харесай

Изящество и чисто 23-каратово злато: Вижте копието на Панагюрското златно съкровище (СНИМКИ)

 

Изработено е от чисто 23-каратово злато. Предметите са благосъстоятелност на Националния исторически музей-София, откъдето общително предоставиха опцията бургазлии да се насладят на това най-изящно и богато тракийско богатство.

Златното богатство се завръща в Панагюрище

Панагюрското богатство е открито през 1949 година на 2 км от Панагюрище. Състои се от 9 златни предмета с тегло малко над 6 кг – ритони, кани-ритони, амфора и една фиала.

 

Община Бургас

 

Предполага се, че това богатство е от края на IV – началото на III в. прочие Хр., и е принадлежало на тракийски цар от племето на одрисите, като е взело участие в религиозни церемонии.

 

Община Бургас

 

Съдовете са с разнообразни изображения. Представени са редица древногръцки божества и герои – Хера, Атина, Афродита, Аполон, Артемида, Дионис, Силен, Нике, Херакъл, Тезей, Парис, вакханката Ериопа. Има изображения на крилати сфинксове и амазонки.

 

Община Бургас

 

Фиалата от съкровището е с декорация от африкански глави. Панагюрското богатство е най-известното тракийско богатство. То е гостувало в Рим, Париж, Мюнхен, Лондон, Съединени американски щати, Япония, Швеция и доста други.

Изложбата е част от програмата на Регионален исторически музей в Бургас за Нощта на музеите на 18 май и се провежда взаимно от музея и Община Бургас.

dariknews.bg

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР